Årskurs 2 har återvinning som tema med för- och efterarbete kopplat till ämnet samt ett besök på Återvinningscentralen Lilla Nyby och Parken Zoo djurpark under inspirationsdagen. På Lilla Nyby får eleverna se hur hanteringen av återvinningsmaterial går till. De får en inblick i hur man kan återvinna förpackningar och material istället för att utvinna nya råvaror.
Eleverna får genom besöket träna på sin förmåga att se biologiska sammanhang och öva på att samtala och ställa frågor inom hållbar utveckling. På det sättet kan eleverna utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande och få en insikt i att våra val påverkar miljön.
Besöket i Parken Zoo inleds med lunch. Då ges barnen möjlighet att fundera över hur mycket mat som slängs och hur matavfallet tas om hand. De får samtala om vår överkonsumtion och hur valet av det vi äter faktiskt påverkar vår hälsa och miljö.
Efter lunchen får eleverna träffa några av Parkens Zoos djur. De får egna upplevelser i sin närkontakt några av djuren. Pedagogen pratar om djurens naturliga miljö och vad som har förändrats i den. På så sätt får barnen utveckla en förståelse för hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen.
I för och efterarbetet får eleverna möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet. Eleverna får också reflektera över hur samhället förändras och hur människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer.
Eleverna utvecklar sin begreppsförmåga i de olika NO och SO ämnena. I ämnet svenska utvecklas förmågan att uttrycka sig i tal och skrift när man arbetar med de olika uppgifterna.
Vi har valt att lyfta maten under inspirationsdagen, framförallt för att maten har en sådan stor enskild miljöpåverkan och genom att välja rätt mat kan du bidra till en bättre miljö, men också för att måltiden har en stor betydelse för lärandet. Det är även så att oavsett vad man har för relation till mat så berörs vi alla maten, vi klarar oss inte utan den.
Skolmåltiden har även stor potential att användas som ett pedagogiskt verktyg vad gäller skolans uppdrag att ge elever ökad kunskap om vad en hållbar livsstil innebär och en ökad förståelse hos eleverna för den egna livsstilens betydelse för hälsa, miljö och samhälle i stort.
I Livsmedelsverket och Skolverkets dokument ”Skolmåltiden – en viktig del av en bra skola” hittar ni bra inspiration till hur man kan implementera skomåltiden i den befintliga undervisningen.
Parken Zoos restauranger precis som alla kök och restauranger är mitt uppe i en KRAV-certifieringsprocess och vi har i dagsläget två KRAV-märkta restauranger. Det innebär i korthet att antalet ekologiska varor ökas och matsvinnet minskas.
Lilla Nybys färgsortering:
Filmtips från Svenska naturskyddsföreningen:
Koppling till det centrala innehållet i kursplaner för grundskolan
Biologi
Fysik
Geografi
Hem- och konsumentkunskap
Historia
Idrott och hälsa
Kemi
Samhällskunskap
Inför studiebesöket på Lilla Nyby och Parken Zoo finns här ett material att ladda ner som ni går igenom tillsammans i klassen. I presentationen och dess tillhörande handledning finns även diskussionsfrågor. Det är också viktigt att ni fyller i utvärderingsenkäten innan ni gör förarbetet och tar med och lämnar in det under studiebesöket för att ni ska kunna få tillgång till era gåvor under slutet av konceptet. Enkäten kan ni ladda ner här nedan. Ni kommer även att få den mejlat till er inför besöket.
Efter studiebesöket på Lilla Nyby och Parken Zoo finns här ett material att ladda ner som ni kan arbeta med tillsammans i klassen för att ytterliga förankra det ni lärt er. Det är också viktigt att ni fyller i utvärderingsenkäten efter att ni gjort efterbetet och skickar in i det kuvert ni fått under studiebesöket för att ni ska kunna få tillgång till er gåva under slutet av konceptet. Kom ihåg att även bifoga den adress dit ni önskar få era gåvor. Enkäten får ni under studiebesöket men den finns även att ladda ner här nedan.
För ett fördjupat efterarbete rekommenderar vi Djurskyddet REDEs värdegrundmaterial, Övning 11 – Hjälp djuren – håll rent i naturen!
På EEMs hemsida finns en sorteringsguide om man är osäker på hur saker ska sorteras.
På Håll Sverige Rents hemsida hittar ni bland annat en skräprapport där ni kan läsa om hur nedskräpning påverkar djuren. Här hittar ni även statistik över hur skräpsituationen ser ut bland annat i Eskilstuna.